Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Stanovisko ČAK k rozhodnutí MěS v Praze v právní věci Mgr. Jana Pešky proti žalované České advokátní komoře

Česká advokátní komora nemá dosud k dispozici písemné vyhotovení rozsudku, z něhož bude teprve jasno, jakými úvahami se soud při svém rozhodování řídil.

Nicméně Česká advokátní komora s rozsudkem ani se stručným odůvodněním, které soud uvedl při odůvodnění rozsudku, nesouhlasí a bude podávat dovolání k Nejvyššímu soudu.

Podstata problému spočívá v tom, že Policejní akademie ČR není školou zaměřenou čistě na výuku práva, ale je školou zaměřenou na bezpečnostně právní studia, a tedy též na výuku práva. Z toho nutně plyne závěr, že v rámci výuky nemůže být právním oborům věnován stejný prostor jaký je  jim poskytován na právnických fakultách. Právo se vyučuje i na technicky a ekonomicky zaměřených vysokých školách v rozsahu od jednoho do čtyř semestrů a mohlo by se stát, že advokacii nakonec budou vykonávat inženýři. A nejen advokacii, ale s ohledem na současnou prostupnost právnických profesí by mohli i soudit…

Podle názoru České advokátní komory se nejedná o průlomové rozhodnutí, nýbrž o rozhodnutí nerespektující dosavadní judikaturu vyšších soudů.


JUDr. Ladislav Krym,
tajemník České advokátní komory
 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi