Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Nový mediační web na stránkách mediace.justice.cz

Ministerstvo spravedlnosti ČR spustilo nový souhrnný web o mediaci a o možnostech jejího využití mediace.justice.cz

Tento web obsahuje informace potřebné jak pro současné a budoucí účastníky mediace a jejich právní zástupce, tak i pro soudce, zapsané mediátory či uchazeče o  tuto profesi.

Nalézt zde lze vysvětlení, co mediace je, kdo a za jakých podmínek ji může vykonávat, jak postupovat, je-li účastníkovi nařízeno první setkání s mediátorem, a jaké má možnosti, jestliže jednání zapsaného mediátora není v souladu s jeho zákonnými povinnostmi. Web obsahuje i seznam zapsaných mediátorů, z nichž lze vybírat podle několika kritérií. Zapsaní mediátoři či ti, kteří by se jimi chtěli stát, najdou na jednom místě souhrnné podmínky výkonu činnosti, obsah zkoušek pro zapsané mediátory a podmínky zápisu do seznamu. 

Všechny by pak měla zajímat výkladová stanoviska ministerstva spravedlnosti, připravená v součinnosti s pracovní skupinou k zákonu o mediaci (v níž mají své zastoupení advokáti, mediátoři, zapsaní mediátoři, soudci i Probační a mediační služba, tj. velmi pestré spektrum odborníků), která se týkají prvního setkání se zapsaným mediátorem, mlčenlivosti zapsaného mediátora a postupu podle § 474 zákona o zvláštních řízeních soudních.

Ministerstvo spravedlnosti také  vygenerovalo QR kód, který je distribuován soudům, lze jej případně začlenit do usnesení o nařízení prvního setkání se zapsaným mediátorem a jeho použitím se účastníci soudních řízení velmi jednoduše dostanou přímo na zmíněnou webovou stránku. 

Díky za užitečný počin!

JUDr. Martina Doležalová, PhD., vedoucí sekce ADR ČAK 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi