Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Kulatý stůl o mediaci na MSP ČR červen 2023

Za účelem podpory rozvoje a propagace mediace uspořádalo Ministerstvo spravedlnosti ve spolupráci s Justiční akademií dne 15. 6. 2023 v Justičním areálu Na Míčánkách v pořadí druhý kulatý stůl k mediaci.
 
Kulatého stolu se zúčastnili přední zástupci profesí, které se primárně podílí na mediačním procesu v ČR, tedy advokáti, zapsaní mediátoři a soudci. Hlavním programem a současně i cílem akce byla prezentace nového samostatného webového portálu ministerstva k agendě mediace (https://mediace.justice.cz/) a aktualizovaného znění výkladových stanovisek k hlavním otázkám v oblasti mediace. Na předmětnou prezentaci navázala odborná diskuse, v jejímž rámci účastníci předkládali své připomínky a návrhy k představené koncepci a obsahu webového portálu i stanoviskům, kdy tyto byly následně ministerstvem zapracovány. Jedním z návrhů k webovému portálu, který zazníval napříč zastoupenými profesemi, bylo umístění stručné a ucelené informace pro účastníky soudního řízení k nařízenému prvnímu setkání, a sice hned do úvodní části webu. Ministerstvo v této souvislosti v rámci webového portálu vytvořilo novou samostatnou záložku s názvem: „Soud mi nařídil první setkání s mediátorem“, která se zobrazí hned na prvním místě v sekci „Hledám zapsaného mediátora“. Odkaz na tuto záložku byl rovněž doplněn do úvodního textu na hlavní stránce webu. Předložené návrhy, které se týkaly možných úprav seznamu mediátorů, budou předmětem jednání s dodavatelem daného IT systému.
 
Hlavním těžištěm odborné diskuse se stal rozdíl mezi zapsanými a nezapsanými mediátory. Vzhledem k tomu, že laická veřejnost není schopna odlišovat zapsaného/nezapsaného mediátora, řešila se případná změna názvu označení a odlišování činnosti (podmínek k výkonu) zapsaného a nezapsaného mediátora. Bylo připomenuto, že u nezapsaných mediátorů neexistuje garance bezpečného prostředí pro strany mediace, nad výkonem jejich činnosti není možnost dohledu a zároveň u nich ani není zaručeno vzdělání. V této souvislosti bylo navrženo vymáhání a důsledné dodržování povinnosti vymezené v § 11 zákona o mediaci. Dále byly projednávány podmínky poskytování služeb mediátora v režimu živnostenského zákona, a sice změna volné živnosti na živnost vázanou (koncesovanou) s přesným vymezením předpokladů vstupu do profese. S ohledem na dikci výkladového stanoviska k aplikaci § 474 odst. 1 ZŘS bylo navrženo novelizovat dosavadní znění uvedeného ustanovení, kdy by mělo dojít k vypuštění termínů rodinná terapie a mediační jednání (tento je nutno nahradit pojmem první setkání se zapsaným mediátorem). Důležitým bodem jednání byla rovněž kontinuální veřejná osvěta ve smyslu zvýšení informovanosti veřejnosti o možnostech využití mediace při řešení konfliktů (např. letáčky). Řešena byla i mlčenlivost mediátora, kdy bylo poukázáno na skutečnost, že nezapsaní mediátoři touto povinností nejsou vázáni. ČAK v této souvislosti připomenula své stanovisko k povinnosti mlčenlivosti advokáta-nezapsaného mediátora, který je povinen mlčenlivost zachovávat. Upozorněno bylo rovněž na otázku mlčenlivosti stran v mediaci. Ve spojitosti s případnou změnou úpravy byla jako možná inspirace zmíněna slovenská nebo rakouská právní úprava. Projednávala se také možná teritorialita působnosti zapsaných mediátorů, a to analogicky k insolvenčním správcům. V neposlední řadě bylo navrhováno zvýšení odměny zapsaného mediátora za první setkání s mediátorem ve smyslu § 15 vyhlášky č. 277/2012 Sb., o zkouškách a odměně mediátora. V rámci česko-slovenské spolupráce byly rozebírány úvahy o uspořádání setkání slovenských a českých odborníků v oblasti mediace.
 
Lze konstatovat, že spuštění samostatného webového portálu určeného mediaci bylo zástupci odborné veřejnosti přijato kladně. Na kulatém stole nezazněly (ani dodatečně ministerstvo neobdrželo) žádné konkrétní připomínky k revidovaným výkladovým stanoviskům.

Mgr. Tereza Mašková
oddělení mediace, akreditací
a postihu vinklaření
odbor insolvenční a soudních znalců
 
Ministerstvo spravedlnosti

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi