Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Stanovisko ČAK k množícím se odposlechům advokátů

V poslední době vychází najevo, že v souvislosti s vyšetřováním různých osob dochází k množícím se odposlechům telefonních hovorů advokátů.

 

Česká advokátní komora důrazně protestuje proti takovým praktikám policie i proti tomu, že soudy zcela benevolentně takové odposlechy povolují. Přitom se tak děje zejména v případech, v nichž je nakonec věc odložena nebo trestní stíhání zastaveno.

 

Odposlouchávat telefony advokáta, který poskytuje právní služby řadě klientů, s nimiž nutně projednává jejich záležitosti i po telefonu, je nezákonné, a proto nepřípustné. (To samozřejmě neplatí absolutně, tzn. pro případy zjevně deliktního jednání ze strany advokátů.) Stát v Listině základních práv a svobod, která je součástí ústavního pořádku ČR, garantuje všem osobám ústavní právo na obhajobu a právo na právní pomoc vůbec. Protože k řádnému poskytování obhajoby a dalších právních služeb je nezbytná důvěra mezi advokátem a jeho klientem,  zabezpečuje stát uvedená práva i zákonnou ochranou zájmů klientů. Činí to přímo v zákoně o advokacii, v němž advokátům ukládá povinnost mlčenlivosti o všech skutečnostech, o nichž se dozví při poskytování právních služeb; porušení této povinnosti pak velmi přísně trestá v kárném řízení.

Povinnosti mlčenlivosti může advokáta zprostit pouze jeho klient (tedy ani Česká advokátní komora ani žádný jiný státní orgán). S důvěrou v zákon sdělují klienti advokátovi řadu pro ně citlivých údajů.  Stejný stát, jenž ze zákona a povinně zajišťuje zmíněnou ochranu a obranu občana, proto nemůže, a to ani prostřednictvím orgánů činných v trestním řízení, Listinu základních práv a svobod a zákonem zaručená práva porušovat akceptováním odposlechu hovorů advokáta.

JUDr. Ladislav Krym,

tajemník České advokátní komory
 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi