Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Deska připomínající 17. listopad poputuje z podloubí do průčelí

25.8.2016, Právo, str. 15

Pamětní deska na pražské Národní třídě, která připomíná události 17. listopadu 1989, se přestěhuje z podloubí Kaňkova paláce do průčelí této barokní budovy. Majitel objektu, kterým je Česká advokátní komora, se rozhodl při rekonstrukci uměle vytvořený průchod z obou stran uzavřít a plastiku přesunout na veřejně přístupné místo. Upozornil na to web Echo24. Opra vy průchodu mají skončit na podzim.

Situace u pamětní desky, kam si chodí každý rok 17. listopadu stovky lidí připomenout brutální zákrok policie proti studentům v roce 1989, byla podle komory už neudržitelná. Přibývalo hořících svíček, věnců a květin, kvůli nimž museli několikrát zasahovat hasiči, v průchodu nebylo možné udržet pořádek, reálně hrozilo minimálně zranění lidí, kteří na pietní místo přišli.

„Je jen otázkou, ne zda, ale kdy tu dojde ke zranění, či dokonce k ohrožení života těch, kteří si často i s malými dětmi přijdou významné dny připomenout,“ uvedla mluvčí České advokátní komory Iva Chaloupková.

Památkáři podle ní navrhli úpravy, které mají paláci vrátit původní vzhled. Nynější podoba budovy vznikla v roce 1953, kdy byl kvůli tramvajovým kolejím na Národní třídě zúžen chodník před palácem a chodci museli procházet umělým průchodem. „Něco takového však barokním stavbám ani v nejmenším neodpovídá, a tak památkáři požadovali, aby byl průchod z obou stran uzavřen a přízemí paláce navráceno jeho vnitřnímu využití,“ uvedla mluvčí.

Deska se vztyčenýma rukama se proto přemístí na průčelí Kaňkova paláce, kde je nyní už rozšířený chodník. „Veřejnost tak bude mít možnost v míře daleko větší než dosud přicházet důstojně a uctít u pomníku památné dny,“ poznamenala Chaloupková.
 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi