Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Projekt Evropští advokáti na Lesbu - výzva

Projekt Evropští advokáti na Lesbu (ELIL) iniciovala Rada evropských advokátních komor (CCBE) a Německý advokátní spolek (DAV) v červnu 2016 a následně v říjnu 2017 pak vznikla stejnojmenná dobročinná nezisková organizace. Projekt byl vypracován v návaznosti na Evropskou prezidentskou konferenci uspořádanou v únoru 2016 ve Vídni a je finančně podporován 37 evropskými advokátními komorami. Značná pomoc a podpora rovněž přichází ze strany řeckých advokátních komor a za účelem zajištění přístupu migrantů na Lesbu k právní pomoci bylo podepsáno memorandum o porozumění s řeckou vládou.

Potřeba právní pomoci byla a stále zůstává naléhavá. Úřad Vysokého komisaře OSN (UNHCR) odhadl, že na ostrov Lesbos dorazilo v roce 2015 více než 573 000 migrantů. Na ostrově žije přibližně 86 000 obyvatel a je zde kolem jednoho sta advokátů/právníků. Azylový systém na ostrově byl vytvořen před asi dvaceti lety s výhledem asi tuctu žádostí o udělení azylu ročně. Zatímco se počet přicházejících migrantů značně snížil následně po uzavření migrační dohody mezi Evropskou unií a Tureckem v březnu 2016, počet migrantů, kteří zůstali na ostrově, byl poměrně velký. V současné době se vlna přicházejících migrantů znovu zvedá – v prvních čtyřech měsících v roce 2018 byl počet příchozích migrantů čtyřikrát tolik, co během stejného období v roce 2017.

Z vlastní zkušenosti víme, že velké množství znevýhodněných osob se na ostrově objeví bez vědomosti, co azyl vlastně znamená. Přestože existuje právní úprava pro poskytování právní pomoci v odvolacím řízení a advokáti odvádějí na ostrově Lesbos v rámci odvolacího řízení skvělou práci, právo na azyl, jež je zakotveno v článku 18 Listiny základních práv EU, může být účinné pouze tehdy, když je právní pomoc poskytována jak v prvním stupni řízení, tak v odvolacím řízení, a to nejenom na ostrově Lesbos, ale také ve všech tzv. hotspotech v Řecku a Itálii.

Projekt a organizace ELIL byly inspirovány přesvědčením o nezbytnosti podporovat principy právního státu a zajištění přístupu k právní pomoci. V současnosti je na ostrově Lesbos více než 8 500 žadatelů o azyl, z nichž většina pochází ze Sýrie, Iráku a Afganistánu. Tito lidé jsou často psychicky traumatizováni a mají velmi omezené povědomí o svých právech, azylovém procesu a kritériích, která se uplatňují při posuzování žádostí. Mnozí absolvují azylový pohovor bez předchozího rozhovoru s advokátem a nejsou si vědomi možnosti sloučení se svou rodinou v jiných státech EU. Tým ELIL složený z řeckých právníků/advokátů a advokátů dobrovolníků z Evropy se snaží v této situaci pomoci poskytováním pro bono nezávislé právní pomoci co největšímu počtu žadatelů o azyl na ostrově Lesbos. Advokáti dobrovolníci zajišťují podporu a pracují v úzké spolupráci se svými kolegy z řeckých advokátních komor.

Organizace ELIL má své pracovníky v Moria Campu (hlavní migrační centrum na Lesbu), kde je jejich primárním cílem poskytování individuálního právního poradenství za účelem pomoci migrantům připravit se na azylový pohovor. ELIL poskytuje také podporu v souvislosti s žádostmi o sloučení rodiny vyplývající z dublinského nařízení.

Práce organizace ELIL by nebyla možná bez mimořádného ducha pro dobrovolnickou činnost, díky němuž se v posledních dvou letech 121 advokátů ze 17 evropských zemí vzdalo své dovolené či využilo neplaceného volna, aby se mohli podílet na poskytování právní pomoci více než 5 000 lidem (více než 3 100 případů). Podrobnější informace o dobrovolnictví jsou dostupné na naší webové stránce.

Naneštěstí ale tato výzva stále nabývá na významu: ELIL je pouze jedna z mála organizací, které poskytují právní pomoc a jak bylo řečeno výše, počet příchozích migrantů roste. Na advokáty působící na Lesbu je tak kladen velký nápor v době, kdy je potřeba právní pomoci značnější než kdykoli jindy.

Právo na azyl je zakotveno v článku 18 Listiny základních práv EU. Toto ustanovení rozvádí již existující principy základní ochrany obsažené v Ženevské úmluvě z roku 1951, jež byla ratifikována všemi unijními státy. Jako advokáti všichni víme, že počátky zahájených případů jsou vždy obdobné (v čase, kdy mohou být napáchány závažné nenapravitelné chyby) a je proto nezbytné, aby osobám přicházejícím z válečných zón Blízkého východu, které potřebují ochranu, bylo poskytnuto odborné právní poradenství prostřednictvím zkušených advokátů. Naše zdroje a možnosti jsou omezené. Abychom mohli zajistit tuto klíčovou službu, potřebujeme finanční pomoc. Všechny finanční příspěvky jakéhokoli rozsahu jsou velmi vítané. Příspěvek ve výši 44£/50€ umožní poskytnutí v průměru osmi hodin individuální právní pomoci lidem v nouzi z řad kvalifikovaných právníků/advokátů zaměřujících se na azylové právo. Pro více informací ohledně projektu a finančních příspěvků navštivte prosím naše webové stránky www.elil.eu

 

Phil Worthington, Solicitor (Eng and Wales) Ředitel, European Lawyers in Lesvos

David Conlan Smyth S.C. (Ireland), Předseda Výboru CCBE pro migraci

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi