Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Do právnické Síně slávy vstoupil obhájce disidentů – brněnský advokát Jiří Machourek

Česká advokátní komora a vydavatelství EPRAVO.CZ uspořádaly již 13. ročník soutěže Právník roku. Slavnostní galavečer, při kterém 10 právníků z různých oblastí práva převzalo titul Právník roku 2017 a skleněnou plastiku sv. Yva, patrona soudců, advokátů, notářů a dalších právnických profesí, se uskutečnil 26. ledna 2018 v brněnském Bobycentru.


 

Pro soutěžní ročník 2017 Česká advokátní komora a vydavatelství EPRAVO.CZ stanovily celkem deset soutěžních kategorií, sedm odborných – občanské právo, trestní právo, finanční právo, správní právo, insolvenční právo, právo informačních technologií, lidská práva a právo ústavní a tři speciální – Pro bono, Talent roku a Právnická síň slávy.

Kategorie Pro bono byla do soutěže zařazena poprvé v roce 2009 a každoročně oceňuje právníky, kteří bezplatně pomáhají slabším a zranitelným. V rámci kategorie Talent roku jsou pak oceňováni tři mladí právníci do 33 let. Porota hodnotila jejich autentické písemné odborné a literární práce. „Také letos jsme ocenili mladé začínající kolegy, které se snažíme motivovat zajímavou finanční odměnou k odbornému růstu a také k pravidelnému publikování,“ uvedl JUDr. Vladimír Jirousek, předseda České advokátní komory. 
 
Na slavnostním galavečeru byla mimosoutěžně také poprvé udělena Cena Václava Mandáka za nejlepší publikovaný odborný článek v Bulletinu advokacie, stavovském časopisu vydávaného Českou advokátní komorou. Jako první ji v Brně získal doc. JUDr. Tomáš Gřivna, Ph.D., za příspěvek Právo na zachování důvěrné komunikace mezi advokátem a jeho klientem.

V průběhu večera byl už jako tradičně předán charitativní šek od advokátní kanceláře HAVEL & PARTNERS. Sumu ve výši sto tisíc korun tentokrát obdržel Bílý kruh bezpečí, občanské sdružení pro pomoc obětem trestných činů. Šek převzala jeho zakladatelka a prezidentka Mgr. Petra Vitoušová.

Vrcholem galavečera Právníka roku byla Právnická síň slávy, do které každoročně vstupuje významná osobnost z právnického světa za celoživotní přínos českému právu. „Je to nejvyšší pocta, kterou odborná právnická veřejnost může udělit výjimečné osobnosti práva ze svého středu. Do právnické síně slávy byli v minulosti již uvedeni JUDr. Dagmar Burešová, JUDr. Pavel Rychetský, JUDr. Otakar Motejl, nebo loni zesnulý JUDr. Karel Čermák a další významné osobnosti,“ připomněl některé z dosavadních nositelů tohoto prestižního ocenění JUDr. Vladimír Jirousek. Letošním třináctým oceněným se stal JUDr. Jiří Machourek, brněnský advokát, který se od roku 1977 stal obhájcem disidentů a odpůrců režimu, mezi které patřili Petr Cibulka, Stanislav Devátý, Jaroslav Popelka a další.

Vítězové odborných kategorií

Občanské právo –  JUDr. Zdeněk Novotný, do 31. 12. 2017 soudce Nejvyššího soudu

Trestní právo Mgr. Bc. Iva Jónová, samostatná advokátka z Ústí nad Labem

Finanční právo –  JUDr. Barbara Pořízková, soudkyně Nejvyššího správního soudu

Právo ITJUDr. Zdeněk Kučera, Ph.D., advokát z Prahy

Správní právoJUDr. PhDr. Karel Šimka, Ph.D., LL.M, soudce Nejvyššího správního soudu

Insolvenční právoJUDr. Michal Žižlavský, advokát a zvláštní insolvenční správce z Prahy

Lidská práva a právo ústavníJUDr. Vojen Güttler, pracovník Ústavu státu a práva Akademie věd ČR a bývalý ústavní soudce

Pro bonoMgr. et Mgr. Alena Vlachová, advokátka z Prahy


Talent roku

1. místo JUDr. Linda Kolaříková, advokátka z Prahy
2. místo Mgr. Stanislav Mikeš, advokát z Prahy
3. místo JUDr. Ing. Martin Štika, soudní exekutor, EÚ Hradec Králové


Právnická síň slávy – JUDr. Jiří Machourek, advokát z Brna, AK MACHOUREK & spol.

Kompletní výsledky ankety Právník roku 2017 budou včetně bohaté fotodokumentace k dispozici na internetových stránkách www.pravnikroku.cz, www.cak.cz, www.bulletin-advokacie.cz a www.epravo.cz.

 

 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi