Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Je to Žid, zaútočil advokát členky DSSS na znalce. Soud mu zrušil pokutu

7.12.2016, lidovky.cz, Jan Horák

Soud zrušil pokutu advokátovi Petru Kočímu za to, že při obhajobě členky ultrapravicové Dělnické strany sociální spravedlnosti Lucie Šlégrové upozornil na údajný židovský původ soudního znalce Michala Mazla. Kočí proto žádal vyloučení Mazla z procesu, protože měl být kvůli svému původu podjatý. Pokutu Kočímu udělila Česká advokátní komora, která tak bude muset rozhodnout znovu. Znalec Mazel mezitím skončil s praxí.

O zrušení sankce pro advokáta Kočího rozhodl v uplynulém týdnu Městský soud v Praze. Soud však zveřejnil jen samotné rozhodnutí, odůvodnění zatím není k dispozici. Co ho tak k rozhodnutí vedlo, lze jen spekulovat. „Rozhodnutí není dosud písemně vyhotoveno, tudíž není ani odůvodnění,“ sdělila serveru Lidovky.cz mluvčí soudu Markéta Puci.

Advokát Kočí serveru Lidovky.cz potvrdil, že verdikt se vztahuje k jeho případu. „Soud zrušil rozhodnutí odvolací kárné komise České advokátní komory, kterým mi byla udělena pokuta za podání námitky podjatosti. Věc je nyní vrácena komoře k dalšímu řízení,“ uvedl. „Protože jsem navrhoval zrušení toho rozhodnutí, jsem rád, že mi soud vyhověl,“ dodal.

Kauza začala v lednu 2012, kdy Kočí u soudu zastupoval členku Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS) Lucii Šlégrovou. Šlégrová čelila obžalobě, že  svým projevem  při výročí 17. listopadu v roce 2010 v Litvínově propagovala nacismus a antisemitismus. Aktivistka tehdy zkritizovala stávající společenské poměry, pohrozila odplatou kritikům DSSS a jako jedinou správnou cestu dalšího vývoje označila národní socialismus. Jako Žid vnímá holokaust citlivě, stálo v námitce

Obžaloba se z velké části opírala o posudek, který vypracoval soudní znalec Michal Mazel. Právě jeho pak během líčení napadl advokát Šlégrové Kočí, aby tím zpochybnil celý případ. Podle něj nemohl Mazel kvůli svému původu vyhodnotit projev Šlégrové objektivně.

Soudní znalec Michal Mazel po soudu s Lucií Šlégrovou ukončil svou praxi.

„Jako osoba židovského původu znalec bezesporu vnímá citlivě otázku šoa, tedy holokaustu, a německého nacionálního socialismu a jako řada dalších soukmenovců má tendenci reagovat se zvýšenou citlivostí, která může přerůstat až v nepatřičnou vztahovačnost na jakékoli náznaky v tomto směru,“ stálo tehdy v námitce, kterou prostřednictvím Kočího podala Šlégrová.

Kočí následně přidal další argumenty, proč by měl soud Mazla z jednání vyloučit. Upozornil na jeho údajnou ekonomickou závislost na posudcích a také předchozí politické angažmá v TOP 09. Soud námitku Kočího zamítl jako nesmyslnou, Mazel ale po tomto incidentu praxi znalce ukončil. Komora Kočímu nejprve zastavila praxi

„Nebaví mne už číst si o sobě na internetu, čím mám dostat po hlavě. Nebo že jsem lakotný Žid. Pozice samostatných znalců je neudržitelná, vždy se na ně vrhnou,“ vysvětlil své rozhodnutí Mazel.

Česká advokátní komora (ČAK) následně s Kočím zahájila kárné řízení, v němž mu napoprvé na rok zakázala výkon praxe. Své rozhodnutí potvrdila i po odvolání Kočího, až napotřetí pak slevila a po dalším odvolání uložila advokátovi v srpnu 2013 pokutu ve výši sto tisíc korun.

„Odvolací kárný senát přihlédl ke skutečnosti, že ač jde o mimořádně závažné porušení zejména etického kodexu, nebyl dotyčný advokát dosud kárně stíhán a bylo by tedy nepřiměřené uložit mu dočasný zákaz výkonu advokacie. Proto mu uložil pokutu ve výrazné výši sto tisíc korun,“ vysvětlila mluvčí advokátní komory Iva Chaloupková. Mazel se dnes věnuje advokacii

Podle ČAK sice byla daná námitka proti Mazlovi v rámci kontextu soudu se Šlégrovou přípustná, ale advokát pro ni zvolil nevhodnou formu. A právě toto vágní vysvětlení využil Kočí pro podání žaloby, jíž se bránil proti uložené pokutě. „Mým hlavním argumentem bylo, že rozhodnutí kárného senátu nebylo přezkoumatelné, protože senát konkrétně neuvedl, v čem byla zvolena nevhodná forma námitky,“ podotkl Kočí.

Protože rozhodnutí ČAK o pokutě bylo pravomocné, Kočí už částku zaplatil. Současné rozhodnutí Městského soudu v Praze mu ale otevírá možnost, aby peníze získal zpátky. „Další postup bude zejména záležet na tom, zda ČAK podá proti rozsudku kasační stížnost Nejvyššímu správnímu soudu,“ podotkl Kočí.

Mluvčí komory zatím rozhodnutí soudu komentovala zdrženlivě. „Vzhledem k tomu, že nemáme dosud písemné odůvodnění rozhodnutí Městského soudu v Praze, nemůžu se blíže vyjádřit. Až odůvodnění obdržíme a zanalyzujeme, ráda informace poskytnu,“ uvedla mluvčí Chaloupková.

Sám Mazel se svému předchozímu povolání nevěnuje už přes čtyři roky, po extempore během soudu se Šlégrovou si otevřel vlastní advokátní praxi. Server Lidovky.cz ho o posledním vývoji v kauze informoval, bývalého znalce zrušení pokuty nepřekvapilo. „Věci, co byly před třemi lety přinejmenším považovány za divné, jsou dnes už tak nějak normální. Ušli jsme jsme slušný kus cesty,“ posteskl si.

 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi