Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

6. Chci sepsat závěť

27.8.2016, Lidové noviny, str. 32, Daniela Kovářová

Dědictví od A do Z

Pokud máme přesnou představu o tom, jak svůj majetek rozdělit mezi své příbuzné a blízké, je lepší nenechat nic náhodě a sepsat závěť. Co by měla obsahovat, aby byla právně platná?

Jiří Korecký celý život pracoval a posledních dvacet let podnikal v oblasti daňového poradenství. Je vdovcem a čerstvým důchodcem, má tři dospělé a zaopatřené děti a řadu známých, na něž by pro případ smrti rád pamatoval. Vlastní pojízdného veterána, jehož půl života opečovává. A má přesnou představu o svém pohřbu – chce své tělo věnovat lékařské fakultě. Plánuje proto sepsat závěť, ale neví, jaká forma by byla nejvhodnější.

Vlastnoruční závěť a závěť se svědky

Závěť je odvolatelný projev vůle, jímž zůstavitel pro případ své smrti osobně zůstavuje jedné či více osobám podíl na pozůstalosti nebo pozůstalost celou. V závěti je možno přikázat, jak má vypadat pohřeb či jak naložit s tělem zemřelého. Do závěti je možno dodat podmínky, doložení času či zřídit nadaci nebo obchodní společnost (blíže viz 4. díl).

Nejjednodušší a nejrychlejší je závěť vlastnoruční (takzvaná holografní). Pan Korecký by ji musel celou napsat vlastní rukou bez použití psacího stroje nebo počítače. Pokud by chtěl více vyhotovení, musel by originál vlastnoručně přepsat – kopie se nepřipouští. Vhodnější by proto možná byla závěť se svědky (alografní). Tu sepíše na počítači, a až ji bude mít hotovou, pozve k podpisu dva dospělé, svéprávné a nedědící svědky, kteří stvrdí, že listina obsahuje jeho poslední vůli, obsah závěti však neověřují. Jiří může závěť vyhotovit v několika kopiích a ty rozdat dědicům nebo uložit u notáře. Jen by si měl dát pozor na některé formulace. Aby byly platné, mohly by znít zhruba takto: Nařizuji, aby mé tělo nebylo spáleno, ale odevzdáno 1. lékařské fakultě Univerzity Karlovy pro vědecké účely. Svého veterána přikazuji Automobilovému muzeu v Rokycanech. Svému synu Pavlovi nařizuji, aby vyplatil mé bývalé sekretářce Mirce Kopecké 50 000 Kč. Přání je totiž třeba formulovat jako příkazy, v opačném případě nemá právní závaznost.
Na každé závěti by mělo být datum a podpis zůstavitele, i když zákon výslovně datum nezmiňuje. Jiří Korecký své pořízení musí učinit osobně, nemůže k takovému úkonu nikoho zmocnit. Ve své vůli je omezen jen minimálně – například povinnými díly nepominutelných potomků (viz 3. díl). Alografní závěť sepisují na požádání také advokáti.

Nejformálnější závěť sepíše notář v podobě veřejné listiny. Notář je povinen se ujistit, že zůstavitel činí tento projev vůle s rozvahou, vážně a bez donucení. Zájemci mohou vložit závěť do Evidence právních jednání – neveřejné elektronické databáze, kde bude přístupná soudnímu komisaři pro budoucí projednání pozůstalosti. Tato forma závěti připadá panu Jiřímu nejbezpečnější – notář mu v případě potřeby poradí vhodné formulace a nezapomene na povinné díly dědictví pro děti.

Kdy stačí jen ústní závěť

Závěť je třeba vyhotovit písemně, nicméně občanský zákoník stanoví úlevy v případech nenadálých událostí při patrném a bezprostředním ohrožení života. Pak může umírající zůstavitel vyjevit svou poslední vůli ústně před třemi současně přítomnými svědky. Ústní pořízení umírajícího také může zaznamenat starosta obce, opět za přítomnosti dvou svědků. Z vážných důvodů je možno závěť ústně pořídit na palubě námořního plavidla plujícího pod českou vlajkou nebo letadla zapsaného v českém rejstříku, při účasti v ozbrojeném konfliktu nebo při vojenské operaci. Ústní pořízení pak zachytí velitel námořního plavidla, letadla či vojenské jednotky. Privilegovaná závěť má jen omezenou platnost a je zapotřebí ji ve formalizované podobě uložit na místech určených k tomu zákonem (notáři či ministerstvu obrany).

Posuzování obsahu závěti je dnes mnohem neformálnější než dříve. Závěť se totiž vykládá tak, aby bylo co nejvíce vyhověno závěti zůstavitele. Slova se vykládají podle jejich obvyklého významu, ledaže se prokáže, že si zůstavitel navykl spojovat s určitými výrazy zvláštní, sobě vlastní smysl. Důvodem k zneplatnění žádosti není ani zjevně popletené číslo nebo překlep. V některých specifických případech je však zákon přísnější. Nelze například závětí sepsanou ve zdravotnickém zařízení povolat k dědění osobu, jež takové zařízení spravuje či je v něm zaměstnána. K tomu by byla nezbytná veřejná listina.

***

Jak můžeme závěť zničit, odvolat či zrušit

Zbavit se nevyhovující závěti není žádný problém. Stačí napsat novou.

Zůstavitel je v pořizování závěti poměrně svobodný–může ji kdykoliv napsat a stejně tak ji může kdykoliv zrušit, a to nejen celou listinu, ale i kterékoliv z jejích ustanovení.

Závěť se zruší odvoláním nebo pořízením pozdější závěti. Napsat novou závěť není problém, jak jsme si ukázali v textu výše. Otázkou spíše je, co učinit se závětí starou. Pokud jste vyhotovili závěť holografní, postačí tu starou roztrhat nebo spálit, prostě zničit, nejlépe ovšem všechna její vyhotovení.

Závěť lze odvolat i mlčky

Na takový krok právo hledí jako na odvolání závěti učiněné mlčky. Obě závěti – nová i stará – by také mohly existovat vedle sebe, například tehdy, pokud jste jednu listinu napsali ohledně nemovitých věcí a druhou (pozdější) ohledně věcí movitých. Anebo pokud jste jednou závětí pořídili o svém majetku a druhou jste někdy jindy zřídili odkaz nebo dovětek. Pokud by vedle sebe nemohly obě závěti obstát, například pokud v jedné zůstavujete kočku Vesnu sousedce a ve druhé tutéž kočku přikazujete své neteři, pak platí závěť pozdější.

Závěť pořízenou veřejnou listinou můžete kdykoliv od notáře žádat zpět, podobně jako závěť založenou do elektronické databáze Evidencí právních jednání. Zůstavitel ovšem musí mít na paměti, že vydá-li mu notář závěť dříve zaevidovanou, pořízení se tím definitivně ruší, i kdyby příslušná listina nadále fyzicky existovala.

Chce-li zůstavitel platně rozhodnout o rozdělení svého majetku, musí sepsat listinu novou. Závěť lze také odvolat či zrušit výslovně – prohlášením napsaným přímo do nové verze závěti, například takto: Tímto ruším svou předcházející závěť, kterou jsem napsal v loňském prosinci.

Ústní prohlášení nestačí

K výslovnému odvolání závěti vyžaduje zákon projev vůle učiněný ve formě předepsané pro pořízení závěti, nestačí tedy pouhé ústní prohlášení ani vytištěná věta bez podpisu.

Obecně přece platí, že právo přeje bdělým. Odpovědným zůstavitelům proto lze vždy doporučit, aby listiny, které vlastnoručně podepisují, po sobě pečlivě přečetli. A také aby přemýšleli o správnosti zvolených slov a nepodléhali okamžitým náladám a citovým pohnutím, které nás, omylné a emocionální bytosti, občas vedou k unáhleným rozhodnutím. Což ale koneckonců platí i pro všechny ostatní listiny, nejen pro podpis pod závětí.

DŮLEŽITÉ POJMY

Evidence právních jednání – elektronická neveřejná databáze všech závětí a jiných pořízení pro případ smrti, kterou vede a spravuje Notářská komora České republiky. Privilegovaná závěť – méně formální typ závěti s omezenou platností, určený pro ohrožení života nebo mimořádné události (nazývaná také závěť s úlevami).
Svědek závěti – svéprávná osoba, znalá jazyka závěti a schopná dorozumění, odlišná od dědice, odkazovníka a osoby blízké či příbuzné zůstaviteli.
Závěť alografní – závěť psaná na stroji nebo na počítači, umožňující kopie, vyžadující dva svědky, již stvrdí, že zůstavitel je totožný s pořizovatelem závěti.
Závěť holografní – závěť sepsaná vlastní rukou a opatřená vlastnoručním podpisem, k níž nejsou zapotřebí svědkové, vylučuje však zhotovení více kopií.
Zrušení závěti – odvolání závěti nebo její části jinou podobnou listinou, pořízení nové závěti nebo její fyzické zničení (například spálením či roztrháním).

DOBRÁ RADA

Víte-li, jak s majetkem naložit, neodkládejte sepsání závěti. Netřeba složitých právních formulací – srozumitelný text je nejlepší. Sepište přehledně své pokyny, a až vám přestanou vyhovovat, papír roztrháte a závěť napíšete znovu.
A nepodléhejte panice – přání zemřelého rodina obvykle respektuje.
 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi