Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Trestní řád už neřešte

13.6.2016, Lidové noviny, str. 14, Jan Januš

Nový trestní řád nebude. Psát jeho jednotlivé paragrafy je zbytečná práce. Účelnější bude zamýšlet se nad novou koncepcí. Počkejte na novou vládu, ta musí říct, zda nový kodex chce a v jaké podobě. Podobnými slovy shrnula výsledky pátečního souvisejícího semináře bývalá ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO).

Jak se totiž ukázalo zejména díky „reportu“ advokáta Tomáše Sokola z únorového jednání velké rekodifikační komise, rozporů mezi odborníky je tolik a chybí patrně i jakékoliv hmatatelnější a konkrétnější zadání, že řešit jednotlivosti nemá žádný smysl. Právníci, kteří čekali, že se na semináři budou rozebírat konkrétní výsledky práce skupiny vedené profesorkou Dagmar Císařovou, již před více než rokem pověřil přípravami ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO), odcházeli zklamaní. Profesorka Císařová se na akci věnovala zejména presumpci neviny.
Náměstek ministra spravedlnosti Michal Franěk oponoval kritice profesorky Válkové stran osudového zpoždění trestního řádu tím, že není důvod spěchat, kodex je nutné připravit důkladně a po odborných diskusích. Jak mu však připomněl předseda Nejvyššího soudu Pavel Šámal, o novém trestním řádu se mluví 25 let a 15 let se na něm s různou intenzitou pracuje. Existují tu tak schválené věcné záměry z let 2004 a 2008, loni dokonce byly potvrzeny základní zásady nových pravidel. Navíc, zatímco podle náměstka Fraňka nemá jít o žádnou revoluční změnu, profesor Šámal tvrdí, že chcemeli nový trestní řád, mělo by jít o koncepční posun, jinak stačí novelizovat ten stávající.

Zkrátka, nový trestní řád je opravdu v nedohlednu a asi ho teď ani nemá příliš smysl řešit.
 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi