Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Mediátorky z Albánie na návštěvě ČAK

Skupina mediátorek z Albánie vedená předsedkyní Albánské komory mediátorů, advokátkou a mediátorkou  Dritou Avdyli, zavítala dne 26. května 2016 do sídla ČAK v pražském Kaňkově paláci, aby si zde vyměnila zkušenosti s českými kolegy.



Albánští mediátoři pobývali v Praze ve dnech 22. až 28. května 2016 na první studijní návštěvě v rámci twinnigového projektu Evropské unie „Podpora rozvoje ADR v Albánii“, na kterém se podílelo albánské ministerstvo spravedlnosti, Albánská komora mediátorů, finský Národní institut pro zdraví a sociální péči a Probační a mediační služba ČR.

Albánské hosty přivítal na půdě Komory místopředseda ČAK a třetí viceprezident Rady evropských advokátních komor (CCBE) JUDr. Antonín Mokrý. Českou situaci v oblasti mediace se zdůrazněním vzdělávací, zkušební i kárné pravomoci ČAK vůči mediátorům-advokátům popsala předsedkyně sekce ČAK pro ADR a spoluautorka českého zákona o mediaci JUDr. Martina Doležalová. S historií české advokacie a její stavovské organizace hosty krátce seznámila pracovnice mezinárodního odboru ČAK Alžběta Recová.

Debata ukázala, že obě země, které s mediací teprve začínají, trápí některé podobné problémy, například malá informovanost některých soudců o této metodě, neboť ti ještě nemají přesnou představu o její vhodnosti či nevhodnosti v konkrétních případech.

Jak vysvětlila předsedkyně Albánské komory mediátorů Drita Avdyli, zákon o mediaci byl v Albánii přijat v roce 2011 (tedy o rok dříve než v České republice), v roce 2013 pak na jeho základě vznikla komora mediátorů, která sdružuje jak mediátory-advokáty, tak mediátory-neadvokáty. V současné době má tato komora asi 60 členů a podle slov Drita Avdyli je její nejdůležitější funkcí školení mediátorů a také osvěta vůči odborné i laické veřejnosti. Albánští mediátoři mohou na rozdíl od těch českých působit nejen v civilních a obchodních, ale i ve vybraných trestních věcech a jimi uzavřená dohoda je vykonatelným titulem.

ivac

Foto: Barbora Petráčková
 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi